Διδάσκοντες προγράμματος
O Π. Παναγιωτίδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με αντικείμενο τις ΤΠΕ στη γλωσσική εκπαίδευση (ΔΕΚ: Χρήση Δικτύων και Πολυμέσων στη Γλωσσική Κατάρτιση). Οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις του εστιάζουν στη χρήση της τεχνολογίας στη διδασκαλία και εκμάθηση γλωσσών καθώς και στους τομείς του elearning, των MLS, των MOOCs, του MALL και των Virtual / Asynchronous / Personal / New Generation ψηφιακών περιβάλλοντων εκμάθησης. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα καθώς και στα προγράμματα του ΥΠΕΠΘ Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠγ), Πιστοποίηση Εκπαιδευτικών στη χρήση Υπολογιστών (ΚΕΠΙΣ) και Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Β Επιπέδου.
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Δίκτυα και Πολυμέσα στις Επιστήμες της Γλώσσας
2310-997520
O Π. Παναγιωτίδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. με αντικείμενο τις ΤΠΕ στη γλωσσική εκπαίδευση (ΔΕΚ: Χρήση Δικτύων και Πολυμέσων στη Γλωσσική Κατάρτιση). Οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις του εστιάζουν στη χρήση της τεχνολογίας στη διδασκαλία και εκμάθηση γλωσσών καθώς και στους τομείς της ηλεκτρονικής μάθησης, των MLS, των MOOCs, του MALL και των Virtual / Asynchronous / Personal / New Generation ψηφιακών περιβάλλοντων εκμάθησης. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα καθώς και στα προγράμματα του ΥΠΕΠΘ Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠγ), Πιστοποίηση Εκπαιδευτικών στη χρήση Υπολογιστών (ΚΕΠΙΣ) και Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Β Επιπέδου.
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση και στη Διδασκαλία της Γλώσσας
2310-997510
Ο Παναγιώτης Γκορέζης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατέχει προπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό από το Lancaster University στη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων. Επίσης, έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό του και το μεταδιδακτορικό του στη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων και στην Οργανωσιακή Συμπεριφορά στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε αρκετά ακαδημαϊκά περιοδικά όπως είναι το Journal of Occupational and Organizational Psychology, Human Performance, The International Journal of Human Resource Management, Management Decision, Leadership and Organization Development Journal. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ηγεσία, στις σύγχρονες πρακτικές διοίκησης ανθρώπινων πόρων, στην ψυχολογική ενδυνάμωση, και στις διαπροσωπικές σχέσεις και στο χιούμορ στον εργασιακό χώρο.
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Σύγχρονο Κοινωνικο-οικονομικό Περιβάλλον / Ηγεσία και Ανθρώπινοι Πόροι
2310-996428
Διδακτολόγος των γλωσσών και δοκιμολόγος. Επίκουρος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Συνδιευθυντής του Ανοικτού και Διεπιστημονικού Εργαστηρίου Έρευνας στη Μεθοδολογία Διδασκαλίας-Μάθησης Γλωσσών (Methodal OpenLab, Πανεπιστήμιο Κύπρου).
Ερευνητικές δραστηριότητες και εξειδίκευση: μεθοδολογία διδασκαλίας/εκμάθησης γλωσσών (διδακτική, παιδαγωγική, θεωρίες μάθησης), ψηφιακά περιβάλλοντα μάθησης, ψυχομετρία, μετρολογία, δοκιμολογία, αξιολόγηση γνώσεων και δεξιοτήτων επικοινωνίας σε ξένες γλώσσες, ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες. Σχεδιασμός, σύνταξη, αξιολόγηση εξετάσεων γλωσσών. Επιμόρφωση μαθητών, καθηγητών, αξιολογητών, εξεταστών, παρατηρητών, εκπαιδευτών.
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Μεθοδολογία της Διδασκαλίας/Εκμάθησης της Γαλλικής Γλώσσας
2310-997400
https://olivierdelhaye.info
Η Ευαγγελία Καραγιαννίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γνωστικό αντικείμενο: Διδακτική. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Διδακτική των γλωσσών, Διδακτική της Πολυγλωσσίας, Λειτουργική-πραγματολογική ανάλυση λόγου, Ανάλυση της επικοινωνίας στην τάξη, Αυτονόμηση μαθητών/τριών, Συνεργατική μάθηση, Δεξιότητες προφορικού λόγου, Παραγωγή διδακτικού υλικού, Προγράμματα σπουδών, Βιωματικές μέθοδοι στην εκπαίδευση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών.
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Διδακτική των Γλωσσών σε πολύγλωσσα και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα
2310-997552
Η Πηνελόπη Κρυστάλλη είναι Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ, με γνωστικό αντικείμενο Διδακτική των ξένων γλωσσών και διδασκαλία της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στις Επιστήμες και Τεχνολογίες της Γλώσσας και της Επικοινωνίας του ΔΠΜΣ, του Α.Π.Θ.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη διδακτική των ξένων γλωσσών, τη διδασκαλία της γαλλικής ως ξένης γλώσσας, τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση μαθησιακού υλικού, την επιμόρφωση καθηγητών, τη μάθηση με ψηφιακό παιχνίδι και τη μάθηση με τη χρήση φορητών συσκευών και των εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και έχει αρθρογραφήσει σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Διδακτική των ξένων γλωσσών και διδασκαλία της γαλλικής ως ξένης γλώσσας
2310-997504
Η Σταματία Μιχαλοπούλου είναι μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., από το οποίο και αποφοίτησε. Είναι διδάκτωρ Ψυχογλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία από το ίδιο τμήμα. Τα τρέχοντα ερευνητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, στη μελέτη της κατάκτησης της (δεύτερης και τρίτης) γλώσσας, στη διγλωσσία και την πολυγλωσσία. Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Έχει παρουσιάσει την ερευνητική της δραστηριότητα σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά.
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία: Πρακτικές στη Γερμανική ως ξένη γλώσσα
2310-997555
Ο Κωνσταντίνος Γ. Μπίκος είναι καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, για το γνωστικό αντικείμενο «Σχολική Παιδαγωγική και Νέες Τεχνολογίες». Είναι κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ και διευθύνει το «Εργαστήριο Μικροδιδασκαλίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής. Έχει πολυετή εμπειρία από εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, ενώ διετέλεσε επί μία δεκαετία διευθυντής του 2ου Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου (ΠΕΚ) της Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις κοινωνικές σχέσεις και την αλληλεπίδραση στη σχολική τάξη, στην κατάρτιση και το ρόλο του εκπαιδευτικού, όπως και στην προβληματική της εισαγωγής των υπολογιστών στην εκπαίδευση.
Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής
Σχολική Παιδαγωγική και Νέες Τεχνολογίες
2310-997385
Ο Δρ. Ναούμ Μυλωνάς είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο «Επιχειρηματικότητα στις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες». Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο γνωστικό αντικείμενο της επιχειρηματικότητας. Επίσης, πτυχίο Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης (MSc) στην «Αναπτυξιακή Διοίκηση» στο London School of Economics (LSE) και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης (MSc) στις «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές –Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Από το 2018 διδάσκει στα διατμηματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΔΠΜΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ): «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πληροφοριακά Συστήματα» και «Γλώσσες, Επικοινωνία και Διοίκηση Υπηρεσιών Εκπαίδευσης στο σύγχρονο κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον». Από το 2022 διδάσκει στο ΔΠΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ψηφιακές Τεχνολογίες στη Διοίκηση της Φιλοξενίας και του Τουρισμού».
Περισσότερες πληροφορίες: https://tourism.ionio.gr/gr/staff/700-mylonas/
Τμήμα Τουρισμού, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Επιχειρηματικότητα στις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες
26610-87955
Η Σουζάνα Παντελιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής – Μαθησιακών Δυσκολιών στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ελλάδα και ειδικεύθηκε στις Μαθησιακές Δυσκολίες στις ΗΠΑ, όπου και εργάσθηκε ως ερευνήτρια. Στην Ελλάδα, διδάσκει στο πανεπιστήμιο από το 1991. Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής της πορείας εργάσθηκε για 10 χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, 10 χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το 2012 υπηρετεί στο τμήμα Φ-Π του ΑΠΘ. Η κ. Παντελιάδου έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα καθώς και σε μεγάλης κλίμακας επιμορφωτικά προγράμματα στο αντικείμενο των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ανίχνευση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και ειδικότερα της δυσλεξίας. Ακόμη, η έρευνα και το έργο της εστιάζουν στην υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα στην τάξη, στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της γενικής και ειδικής αγωγής, είναι συγγραφέας σε τέσσερα σχετικά βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Πλήρες βιογραφικό σημείωμα: www.edlit.auth.gr
Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής
Ειδική Αγωγή-Μαθησιακές Δυσκολίες
2310-997204
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Μεθοδολογία της Διδασκαλίας/Εκμάθησης της Γαλλικής Γλώσσας
2310-997400
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Μεθοδολογία της Διδασκαλίας/Εκμάθησης της Γαλλικής Γλώσσας
2310-997400
O Δρ. Δημήτριος Σταμοβλάσης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Μεθοδολογίας Έρευνας και Εφαρμοσμένης Στατιστικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της Μεθοδολογίας Έρευνας των Κοινωνικών Επιστημών στις Επιστήμες της Συμπεριφοράς, την Εκπαίδευση, την Ψυχολογία, την Παιδαγωγική και τη Διδακτική. Το κύριο στοιχείο στις εμπειρικές του έρευνες είναι ο μεθοδολογικός προσανατολισμός που είναι άμεσα συνυφασμένος με την οικοδόμηση Θεωρίας για το πεδίο και αναδεικνύεται μέσα από προχωρημένες στατιστικές και ψυχομετρικές μεθόδους (Factor and Cluster Analysis, Structural Equation Modeling, Latent Class Analysis, IRT), καθώς και στην εφαρμογή μη-γραμμικών προσεγγίσεων (Complexity Theory, Catastrophe Theory, Time Series Analysis). Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας
.
Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής
Μεθοδολογία Έρευνας και Εφαρμοσμένη Στατιστική
2310-997405
Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση και στη Διδασκαλία της Γλώσσας
2310-997504
Ο Κωνσταντίνος Χατζηδήμου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διδακτικής των Γλωσσών στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Αποφοίτησε από το ΑΠΘ (Τμήμα Φιλολογίας, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής. Έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα σε διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια και στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα Διδακτικής των Γλωσσών, Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικής Έρευνας και Παιδαγωγικής Λεξικογραφίας. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Τουρκικά.
Προσωπική ιστοσελίδα: https://users.auth.gr/kchatzidimou
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Διδακτικής των Γλωσσών
2310-997581